(جمع آوری شده از گزارشات منتشر شده از جانب وزارت نیرو ، دیوان محاسبات کشور، شرکت توسعه منابع آب و موسسه آب دانشگاه تهران)
سد گتوند به عنوان گرانترین سد ایران با هزینهای بالغ بر ۷ هزار میلیارد تومان ساخته و راه اندازی شد. مطالعات اولیه سد گتوند بر عهده یک شرکت ایرانی-آلمانی بود و شرکت مهاب قدس مسئولیت ساخت و راه اندازی را بر عهده گرفت.
عیسی کلانتری: سد گتوند جنایتی در حق سرزمین ایران هست که مجریان آن باید محاکمه شوند.
محمد علی بنی هاشمی (عضو هیأت علمی دانشگاه تهران، رئیس مؤسسه آب دانشگاه تهران ): معمولا سد نمیسازند که آب را شور کنند و بعد بیایند مشکلات ناشی از شوری را با مزایای قابل ملاحظه نظیر تولید برق و کنترل سیل و تنظیم آب کشاوری مقایسه کنند.
نکته: (در فاصله کمی از زمان آبگیری سد گتوند، انحلال سازند نمکی گچساران در سد باعث شوری آب سد شد.)
سه سال از آبگیری سد گتوند علیا در خوزستان میگذرد، با آبگیری سد گتوند، 17میلیون تن نمک از این سد خارج شده و وارد کارون می شود.
15 تا 25 درصد از میزان شوری رودخانه کارون متاثر از سد گتوند است.
در حال حاضر EC (شوری) آب پشت دریاچه سد گتوند بین یک هزار و 800تا دوهزار و 200 میکروموس است.
پیشبینی میشود اگر این مشکل اساسی (شوری سد گتوند) حل نشود، کشاورزی استان خوزستان درمدت کمتر از یک دهه به طور کلی نابود شود.
با آبگیری سد گتوند یک کارخانه شورابهسازی شکل گرفته است، زیرا آب شیرین را شور کرده و به پایین دست میفرستد.
میزان نمک انحلال یافته در لایههای پایین سد گتوند بیش از 10برابر شوری آب اقیانوس برآورد میشود. (نمک اقیانوس 28 تا 30 گرم در لیتر است ولی در لایههای تحتانی سد گتوند 300 گرم در لیتر).
کوه نمکی در سد گتوند
چنگلوایی با اشاره به کمبود آب برای آبیاری نخیلات اظهار کرد: در فصل تابستان که پیک نیاز آبی نخیلات را باید شاهد باشیم با کمبود آب و گاهاً بدی کیفیت آب مواجه هستیم. نخیلات شهرستان شادگان مصداق کمبود آب و در خصوص بدی کیفیت آب نیز به وضوح میتوان شهرستانهای آبادان و خرمشهر را مثال زد که گاهاً میزان شوری آب در این دو شهرستان به 10 هزار میکروگرم بر موس نیز میرسد.
وی افزود: این میزان از شوری آب حتی در کوتاه مدت برای محصول خرما مسالهساز است. علیرغم اینکه از محصول خرما به عنوان گیاهی مقاوم یاد میشود اما آستانه تحمل میزان شوری آب این محصول 2.7 میکروگرم بر موس است و آبیاری نخیلات با میزان شوری بیشتر بر عملکرد و تولید نخلستانها اثر منفی میگذارد.
چنگلوایی یکی دیگر از مشکلات نخلستانهای استان را شوری آب کارون ناشی از آبگیری سد گتوند دانست، تصریح کرد: متأسفانه شوری آب کارون نه تنها محصولات زراعی بلکه محصول خرمای استان را نیز تحت تأثیر خود قرار داده و اکنون 56 درصد از سطح زیر کشت نخیلات ما متأثر از سد گتوند است و مشکلات بسیاری را برای نخلستانهای ما ایجاد کرده است.
منبع : تجارت آنلاین
تفاهمنامه همکاری انتقال آب به فلات مرکزی با کره امضا شد
تفاهمنامه همکاری طرح انتقال آب به فلات مرکزی ایران با حضور مدیرعامل شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران و نمایندگان شرکتهای "دیلیم" کره جنوبی و مشانیر ایران، امضا شد.
بهگزارش خبرگزاری تسنیم، نشستی با حضور "سیدمحمدرضا رضازاده" مدیرعامل شرکت و مدیران ارشد شرکت آب نیرو، با هیئتی از نمایندگان شرکتهای «دیلیم» کره جنوبی و «مشانیر» ایران در سالن کنفرانس شرکت آب نیرو برگزار شد.
در این جلسه، تفاهم اولیهای برای ایجاد امکان استفاده از فرصتهای تأمین مالی و بدون تعهد الزامآور با هیئت نمایندگان شرکتهای "دیلیم" کره جنوبی و مشانیر ایران برگزار شد.
در شروع جلسه، "عیسی بزرگزاده" معاون فنی و پژوهشی شرکت آب و نیروی ایران در این باره، اظهار داشت: در امتداد سفری که برای نشست جهانی آب در کره جنوبی داشتیم، فرصتی پیش آمد تا از مجموعه شرکت دیلیم بازدید کنیم و در همین راستا تامین مالی مگاپروژه انتقال آب از بهشت آباد به سه استان یزد، اصفهان و کرمان باعث شد تا در فرمت «EPCF» با شرکت دیلیم همکاری نزدیکی داشته باشیم.
وی به نقش پررنگ شرکت مشانیر به عنوان طرف ایرانی اشاره کرد و افزود: در چند جلسه مختلفی که با این دو شرکت داشتهایم به یک چارچوب اولیه برای کارهای آتی در قالب تفاهم نامه رسیده ایم.
در ادامه مدیرعامل شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران با اشاره به همکاری موثر شرکت آب نیرو با شرکت دیلیم در طرح مسجدسلیمان و تصویر خوبی که از تجارب قبلی این شرکت وجود دارد، اظهار داشت: در سفری که به کره جنوبی داشتیم، احساس کردیم که شرکت دیلیم نقش موثری در پروژه های آبی کره جنوبی دارد. همچنین انگیزه خوبی برای همکاری و تامین سرمایه این پروژه ها با بانک ها و شرکتهای بیمه کره ای دارد؛ به همین خاطر این علاقمندی وجود دارد که همکاری خود را با این شرکت در 3 طرح مختلف پارسیان، بختیاری و انتقال آب از بهشت آباد به فلات مرکزی ایران ادامه دهیم.
رضازاده، اظهار کرد: من امیدوارم که بتوانیم مراحل اخذ مجوزها را از مراحل قانونی ایران پیگیری کنیم و در برخی از این زمینه ها با شرکت کرهای همکاری داشته باشیم.
وی با قدردانی از زحمات شرکت مشانیر در ساماندهی مذاکرات و ابراز امیدواری از جدیت شرکت دیلیم در اجرای پروژهها افزود: امیدوارم شرکت دیلیم هرچه زودتر بتواند بررسیهای فنی و تنظیم پیشنهادهای تامین مالی را انجام بدهد تا مراحل جدی تر کار را با همکاری یکدیگر دنبال کنیم.
در ادامه «بگ»، رئیس هیئت نمایندگان شرکت دیلیم با ابراز خرسندی از ادامه همکاری با شرکت آب نیرو ، این پروژه را یکی از مهمترین پروژه هایی عنوان کرد که مایل به سرمایهگذاری و فعالیت، حتی زودتر از موعد مقرر در آن هستند.
در پایان با حضور مدیران عامل شرکت آب نیرو، مشانیر و هیئت نمایندگی شرکت دیلیم تفاهمنامه همکاری بین این شرکت ها امضا شد.
منبع : خبرگزاری تسنیم
توجه : هرگونه نسخه برداری و تکثیر محتوای گزارشات و مصاحبه های درج شده در پایگاه msfs.ir باید با اجازه کتبی مولف و یا مدیر پایگاه باشد .
توجه : مشارکت شما در نقد و ارزیابی دیدگاه های مطرح شده در مصاحبه ها و گزارش ها به غنای نتایج پژوهش خواهد افزود .
توجه : برای کسب اطلاعات بیشتر و مشارکت در بحث های مربوط به تامین آب جهت تولید گندم تا سال 1404 می توانید توسط پیوند زیر به گروه انسان-آب-غذا ملحق شوید